După ce Traian Băsescu, un cunoscut apărător al maghiarilor, a lansat atacuri la adresa liderilor politici ai Ungariei, precum Laszlo Tokes și Viktor Orban, criticând mișcările extremiste, lumea politică din România îl acuză că a făcut-o în scop electoral.
Dintre cei care i-au criticat acuzațiile, Mircea Geoană, fost ministru de Externe, a spus că declarațiile președintelui nu trebuiau făcute astăzi, pentru că problema maghiarilor datează de ani întregi.
„Atitudinea Ungariei nu este o noutate pentru nimeni. Declarațiile extremiștilor din țara vecină sunt un element de instabilitate nu de azi, de ieri, ci de ani întregi. Acțiunile iredentiste trebuie sancționate dur. Dar președintele Băsescu trebuia să ia atitudine din momentul în care au început declarațiile și acțiunile destabilizatoare, nu astăzi, când este mânat doar de interesul electoral. Schimbarea de atitudine a domnului Băsescu, care și-a schimbat părerea peste noapte, este clar una electorală. Astfel de discuții nu își au rostul în România anului 2013, membră a Uniunii Europene”, a declarat Mircea Geoană.
Liderul PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, consideră că președintele s-a folosit de premierul Ungariei în scop electoral.
„Președintele Traian Băsescu e azi doar un politician, mâine poate nu, în schimb Ținutul Secuiesc a fost, este și va rămâne. În locul domniei sale mi-ar fi rușine să vorbesc în acest mod despre politicienii ungari. Președintele Băsescu nu știe ce vorbește sau poate face asemenea declarații doar din motive electorale. (…) Îl recomand să ia exemplul Ungariei. În timp ce în România există corupție, Ungaria înregistrează dezvoltare economică. De asemenea, în Ungaria democrația funcționează mai bine, acolo nu se interzice, de exemplu, folosirea simbolurilor, cum se face în România”, a spus liderul PCM Covasna.
Eckstein Kovacs: „Să arăți biciul unei țări vecine pentru că un lider spune trăsnăi, nu este de bun augur”
Tot din tabăra maghiarilor din România, fostul consilier prezidențial, Peter Eckstein Kovacs îl acuză pe Băsescu că a arătat biciul unei țări vecine. „În aceste condiții, a arăta biciul unei țări vecine și membre UE, să fie pusă la punct pentru că un lider al opoziției spune trăsnăi, nu cred că este de bun augur. Să faci răspunzător Guvernul din Ungaria față de cele spuse de Vona Gabor mi se pare excesiv și neeuropean. Dacă ai o problemă cu un vecin, discuți cu el. Dreptul președintelui Traian Băsescu de a avea o opinie și de a lua o poziție nu îl contestă nimeni, dar felul în care a făcut-o mi s-a părut nediplomatic”, a spus el.
Deși membru al opoziției, președintele Comisiei de politică externă a Senatului, pesedistul Petru Filip se declară de acord cu șeful statului, ce-i drept, doar pe fond. Pe formă, însă, Petru Filip se delimitează.
„Am urmărit poziția președintelui Băsescu. Sigur, pe fond, poziția sa apropos de nemulțumiri și de atitudine fermă este îndreptățită. Vizavi de modalitățile de exprimare, lucrurile acestea îi aparțin domniei sale”, a declarat Petru Filip, pentru Mediafax.
Ministrul Apărării, Mircea Dușa, a dat de înțeles că Traian Băsescu a ajuns să spună lucrurile pe care le susținea și el acum câțiva ani. „De vreo doi-trei ani de zile tot spun aceste lucruri în atenția instituțiilor statului român, că trebuie să fii foarte ferm în legătură cu declarațiile aberante pe care lideri politicieni maghiari le fac prin harghita și Covasna. Și dacă instituțiile statului român, indiferent care, se hotărăsc să fie ferme, eu sunt bucuros că, în sfârșit, ne apărăm demnitatea națională și, de ce nu, ordinea constituțională, până la urmă”, a declarat Dușa, contactat de gândul.
Nici în rândul democrat-liberalilor Traian Băsescu nu găsește susținere. Atât președintele PDL, Vasile Blaga, cât și liderul Forței Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, au refuzat să comenteze amplu declarațiile șefului statului. „Așteptăm explicații suplimentare”, spune MRU.